CENTER FOR GEOSPATIAL TECHNOLOGIES

Department of Geography - University of Zadar

Misija i vizija Naš tim Projekti Ovlaštenja
Krajobrazna arhitektura Stručni poslovi zaštite okoliša Bioraznolikost - georaznolikost - krajobrazna raznolikost Održivo gospodarenje otpadom i sanacija okoliša Prilagodba klimatskim promjenama Zeleni certifikati i edukacija

News

17/01/2024

Objavili smo dva nova znanstvena rada

Krajem 2023. godine objavili smo dva nova znanstvena rada.

- Derivation of Geographical Marginalization Index of Bosnia and Herzegovina using GIS Multicriteria Decision Analysis objavljen je u časopisu Geographica Pannonica. U radu je korištenjem MCDA-GIS-a izrađen kompozitni indeks geografske marginalizacije (GMAR). Marginalizacija se analizira kao višedimenzionalni koncept koristenjem 4 grupe s ukupno 40 kriterija. Detektirani su prostorni uzorci od izrazito marginaliziranih do izrazito ne marginaliziranih regija. GMAR ukazuje na postojanje regionalnih nejednakosti u BiH. Visoki stupanj marginalizacije, posebno u graničnom prostoru, upućuje na potrebu provedbe mjera demarginalizacije.

- Spatio-temporal landuse/landcover (LU/LC) changes of Significant Landscape "Baraćeve špilje" objavljen je u časopisu Geodetski glasnik. U radu je provedena analiza prostorno-vremenskih promjena LU/LC-a za područje Značajnog krajobraza (ZK) Baraćeve špilje u razdoblju od 1960. do 2021.godine. Primjenom zračnih snimaka i metode hibridne klasifikacije uspješno su izvedeni LU/LC modeli te analizirane prostorno-vremenske promjene. Napuštanje poljoprivrede kao osnovne djelatnosti i polagano nestajanje antropogenog utjecaja dovelo je do nestanka niskog raslinja u obliku travnjaka, livada i pašnjaka, dok su postupno počeli prevladavati grmlje i šuma. U skladu sa stupnjem zaštite istraživanog područja, razmotrene su smjernice za zaustavljanje negativnih trendova promjena LU/LC-a.