CENTER FOR GEOSPATIAL TECHNOLOGIES

Department of Geography - University of Zadar

Misija i vizija Naš tim Projekti Ovlaštenja
Krajobrazna arhitektura Stručni poslovi zaštite okoliša Bioraznolikost - georaznolikost - krajobrazna raznolikost Održivo gospodarenje otpadom i sanacija okoliša Prilagodba klimatskim promjenama Zeleni certifikati i edukacija

News

29/03/2024

Kako odrediti urbane gravitacijske zone?

Nedavno smo objavili znanstveni rad u Q1 časopisu "Papers in Regional Science" objavljenom od strane Elseviera, s faktorom utjecaja od 2.486.

Urbane gravitacijske zone povezane su s funkcijama gradova i brojem stanovnika. U strateškom regionalnom teritorijalnom planiranju rijetko se koriste adekvatni alati i detaljni podaci. Kako bi se urbane gravitacijske zone precizno odredile za svaki grad? Kombinacija Huffovog modela i GIS-MCDA korištena je za određivanje urbanih gravitacijskih zona. Ukupno je korišteno 95 kriterija grupiranih u deset funkcija. Istraživanje je rezultiralo novim metodološkim okvirom za izvođenje modela urbane hijerarhije, alatom koji omogućuje automatizaciju i pojednostavljenje GIS-MCDA, te modelom urbane hijerarhije za 20 velikih gradova u Hrvatskoj.